Bioplastic

De diverse bioplastics hebben verschillende eigenschappen; zo verschillen ze in sterkte, vochtgevoeligheid of bestendigheid tegen hoge temperaturen. Door hun goede eigenschappen te combineren geven mengsels van bioplastics vaak een beter resultaat voor het uiteindelijke product. Veel gebruikte verwerkingstechnologieën zijn extrusie, spuitgieten, folieblazen, schuimen en het aanbrengen van bioplastic deklagen op papier.

Zonnebrillen maken van aardappelschillen en autobumpers van rietsuiker. Technisch gezien is het geen probleem en het zal in de komende decennia meer en meer gebeuren. Want onderzoekers, bedrijven en politici roemen de grote voordelen van bioplastic. De uitstoot van CO2 is kleiner, net als de afhankelijkheid van aardolie.

Stormachtig
Voor alle duidelijkheid: de hoeveelheid bioplastic die op dit moment uit de biochemische fabrieken rolt is nog zeer bescheiden. Minder dan 1 procent van alle kunststof die wereldwijd op de markt komt, is van plantaardige herkomst. Maar onderzoekers van de Wageningen Universiteit voorspellen voor de komende tientallen jaren een stormachtige ontwikkeling. Het aandeel bioplastic neemt toe tot 3 procent in 2020 en gaat richting 20 tot 50 procent halverwege deze eeuw. Technisch gezien kan zelfs 90 procent van de huidige kunststoffen worden vervangen door bioplastics.

lees meer